En dröm som blivit verklighet

Projekt.png

Mama Zebra Memorial Fund grundades hösten 2002 med målet att ge barnen i massajland ett bättre liv genom god utbildning och bra hälsovård. Vid starten fanns en enkel träbyggnad som tjänade som klassrum för de ca 80 skolbarnen som satt på golvet under lektionerna. Ett bidrag på 75 000 kronor från Barnens Bokklubb lade grunden till fondens arbete.

Tack vare alla generösa bidrag genom åren kan vi idag glädjas åt att tillsammans ha förverkligat byggandet av två grundskolor, två gymnasier, en läkarstation, brunnar för rent vatten, solcellsystem och mycket annat som förbättrar livet för flera tusen massajbarn i Kenya varje år. Drömmen är nu att inom några år också kunna uppföra det första universitetet utanför storstadsområdena.

Följ med på en resa i tiden och gläds åt vad vi tillsammans med massajerna åstadkommit på bara 18 år.

PS. Klicka på bilderna nedan för att förstora.


2002-2003 | MAMAZEBRAKLASSEN

Tillsammans med massajerna i Talek Masai Mara skapar vi en kommitté bestående av representanter för skolan, kommunen och föräldrarna. Kommittén ska ansvara för fondens arbete på plats och se till att allt sköts på rätt sätt. Till ordförande utser vi massajen Kimemia ole Taek, en mycket nära och trogen vän sedan många år.

Fonden startar en skolklass med 26 massajbarn och lovar att stå för barnens alla skolkostnader under minst 10 år framöver. Fonden startar under året också en om- och utbyggnad av Talek Primary School och låter tillverka skolbänkar och annan nödvändig inredning.

Stifelsens intäkter under året är 326 098 kronor.


2004 | DE FÖRSTA KLASSRUMMEN

Första steget i Talek Primary School är färdigt, den gamla träbyggnaden riven och ett nytt möblerat klassrum invigt. Det här läsåret består årskurs 1 av 60 barn och skolan har bara en lärare att tillgå. Därför anställer fonden ytterligare en lärare för att möjliggöra en meningsfull undervisning. 

Vi bestämmer oss för att gå in i ett helt nytt projekt i Nkosesia i Loita Hills, ca 6 timmars bilfärd från Talek. Där bor ca 1500 massajer varav ca 1000 är barn, och det finns en liten förskola med plats för 72 elever. Med 18 000 kronor från fonden bygger vi till ett enklare klassrum vilket gör det möjligt att också ha undervisning för lågstadieelever. Fonden startar under verksamhetsåret en fotbollsskola för barnen i Talek och bidrar med fotbollar, västar och diverse annan träningsmaterial.

Stiftelsens intäkter är under året 63 311 kronor.


2005 | grundskolan växer

Fonden finansierar en vidare utbyggnad av Talek Primary School med ytterligare två klassrum till en kostnad av 57 000 kronor.  Den nya byggnaden ger ännu fler barn möjlighet att få gå i skolan. Fonden bekostar också nya skoluniformer för barnen i Mama Zebraklassen, diverse skolmaterial till samtliga barn på skolan och ett klassrum för förskolebarnen i Nkosesia i Loita Hills.

Stiftelsens intäkter är under året 58 122 kronor.


2006 | FÖRSTA SOVSALARNA

Vid ett besök i Masai Mara, Kenya i januari 2006 bestämmer vi tillsammans med vår massajkommitté att låta fonden finansiera byggandet av två internatbyggnader i anslutning till Talek Primary School till en kostnad av ca 250.000 kr. De två byggnaderna kommer att rymma 80 pojkar och 80 flickor. 

I oktober månad är byggnaderna klara och inflyttningen kunde börja. Lyckliga över de nya sovsalarna uppträder ett gäng flickor och pojkar med ett sång- och dansnummer som gav dem andraplatsen i en stor nationell tävling då de dessutom fick framträda för Kenyas president. Med de två sovsalarna är vi nu bara ett steg ifrån förverkligandet av den första internatskolan för massajbarn. Återstår att bygga en matsal och ett kök vilket är nästa planerade projekt.

Stifelsens intäkter är under året 108 707 kronor.


2007 - KONSERT MED EDO BUMBA

Vi bjöd in vår massajkommitté, som består av ett 10-tal personer, till ett möte.  Det kom närmare 70 (!) massajer – föräldrar till Mama Zebraklassens barn, lärare, rektor, skolinspektör och andra representanter för utbildningsväsendet i Kenya. Av kommittén mottog vi ritningar och offert på den så efterlängtade matsalen och köket. 

Under sommaren arrangerar vi en konsert med Edo Bumba Band till förmån för fonden och får ett överskott på 40 000 kronor. Nästan lika mycket gav de bilder som skänktes till fonden av konstnärerna Eva Ehlorsson, Ylva Molitor-Gärdsell och fotografen Ulf Zetterlund. Vid ett besök i september installerades två vattentankar skänkta av Svante och Eva Annerhult och innan året var slut hade pengar till den beslutade matsalen och köket förts över till fondens konto i Kenya National Bank, Narok.

Stifelsens intäkter är under året 158 575 kronor.


2008 | FÖRSTA INTERNATSKOLAN

I slutet av juli arrangerar vi på nytt en konsert där hela överskottet går till fonden. Konserten invigs av Kenyas ambassadör i Stockholm Mrs Purity Muhindi och medverkande artister är Louise Hoffsten och Edo Bumba band. Överskottet blev drygt 40 000 kronor.

I september anordnar vår gode vän, Jesper Turesson, en golftävling i Ulricehamn till förmån för fonden och har ett trettiotal sponsorer. Första priset är en safari för två till Kenya där Kenya Airways och JK Safaris ställer upp med flygbiljetter och boende. Överskottet till fonden blev drygt 100 000 kronor. 

Den 10 september har vi så glädjen att vara med om det stora ögonblicket när matsalen och köket i Talek Primary School invigs och skolbarnen uppträder för oss och våra turister. Skolan har därmed status som internatskola, den första i sitt slag för barnen i massajland. Bland många fantastiska människor som ställt upp för fonden under året nämner vi gärna Backaboskolan i Nacka där barnen under en julmarknad samlade in över 20 000 kronor, Bengt Wulker som avstod från presenter på sin 60-årsdag och istället bad gästerna bidra till vår fond – resultat ca 40 000 kronor – och dansinstruktören Helene Olivegren som kontinuerligt samlade in pengar till fonden via sina danskurser och drog in över 20 000 kronor till barnen i massajland.

Stifelsens intäkter är under året 440 080 kronor.


2009 | ETT REKORDÅR!

Vi har under året färdigställt två nya klassrum i Talek, Masai Mara, båda finanserierade av de bidrag fonden fått från Mama Zebra Golf Charity. 

Vid invigningen av två nya klassrum i Loita Hills möts vi av flera hundra festklädda massajer och en grupp äkta massajkrigare. Vi bjuds på härlig underhållning av massajbarnen men också av gruppen Safe Ma som reser runt i massajland med en musikteater vars syfte att informera massajerna om HIV och aids.

Vår konsert i juli till förmån för fonden inbringar hela 190 000 kronor till massajbarnen varav vi skänker 25 000 kronor till organisationen Star for Life som jobbar för ungdomar mot HIV och Aids i Sydafrika samt 35 000 kronor till Watoto Foundation som har ett barnhem för föräldralösa barn i Nairobi, Kenya. Konsertens artister är Louise Hoffsten, Mikael Rickfors, Tripple & Touch och Edo Bumba Band. Golftävlingen Mama Zebra Golf Charity inbringare ca 130 000 kronor till fonden och dessa pengar kommer att användas till en ny läkarstation i Talek, Masai Mara. 

I augusti har vi under två veckor besök av fem massajer som gör god reklam för Kenya och fondens projekt under de föredrag och massajaftnar vi tillsasmmans arrangerar. KLM/Kenya Airways stod för flygbiljetterna.

Totalt sett har det varit ett rekordår när det gäller insamlade medel.

Stifelsens intäkter är under året 651 435 kronor.


2010 | INVIGNING AV LÄKARSTATIONEN

Läkarstationen i Talek, Masai Mara, inte långt från skolan, står färdig. Invigningen förättas av åldermannen i byn. Han stegar fram till det rosa bandet som är spänt spänt framför entrédörren, drar sin stora kniv och säger: ”Ja, själv har jag aldrig besökt ett sjukhus under mina 82 år men jag förstår att ni ungdomar behöver ett!” . Så kapar han bandet. I grundskolan i Talek finansierar fonden ytterligare två nya klassrum, en ny toalettbyggnad och ommålning av hela skolan. 

Via företaget Tripnet i Göteborg, som sponsrar fondens hemsida, utrustas matsalen med en TV och CD-spelare. Fonden finansierar också ett nytt stort klassrum i Nkosesia, Loita Hills och beslutar att bygga ett hus för lärarbostäder.

Stifelsens intäkter är under året 445 125 kronor.


2011 | FLER KLASSRUM OCH BRUNN FÖR RENT VATTEN

System Hall i Falkenberg och golftävlingen Mama Zebra Golf Charity finansierar tillsammans fyra nya klassrum i grundskolan i Talek. Fonden överför också pengar för byggandet av en administrationsbyggnad och en brunn för rent vatten i Talek.

Stiftelsens intäkter är under året 437 738 kronor.


2012 | ADMINISTRATIONSBYGGNADEN KLAR

Lärarkåren på Talek Primary School poserar framför den nybyggda administrationsbyggnaden. 

Brunnen för rent vatten på skolan krävde ett borrdjup på 180 meter och den ger nu vatten i överflöd till skolbarnen. En separat ledning förser också kliniken med rent vatten.

Stiftelsens intäkter är under året 314 768 kronor.


2013 | NY SOVSAL OCH SOLCELLER

Flickorna på grundskolan i Talek får ytterligare en sovsal. Fonden har också finansierat ett system med solceller och vindkraft vilket gör att det nu finns belysning på hela skolan. Det ger barnen möjlighet att arbeta med sina läxor även under kvällar och tidiga morgnar. Ett generöst bidrag från Hasse Larsson i Hjärnarp finansierar två nya klassrum vilket gör att grundskolan, där över 1000 barn går sina första åtta år, nu i princip är färdigbyggd. Nästa stora projekt kan börja – att uppföra ett gymnasium intill grundskolan.

Stiftelsens intäkter är under året 345 258 kronor.


2014 | GYMNASIUM OCH SVERIGEBESÖK

Byggandet av det första gymnasiet för barn i massajland får en flygande och oväntad start. Kenyanska staten skjuter till ca 1,5 miljoner kronor och byggandet påbörjas direkt. Mama Zebrafonden avsätter ca 170 000 kronor, för att bygga en matsal åt flickorna på gymnasiet. Via en insamling strax före jul får vi in pengar till 40 nya dubbelsängar till flickornas sovsal i primary school där de tidigare sovit både två och tre flickor i varje bädd. 

Vi har fem massajer på besök under fem veckor i maj/juni. Tillsammans håller vi ett antal föredrag och massajaftnar vilket ger ett överskott på 129 320 kr till fonden. Höjdpunkten för massajerna är nog ändå besöket vi gör hos samefolket i Ritsemfjällen.

Stiftelsens intäkter är under året 501 338 kronor.


2015 | MÖTE MED LAIBON

I oktober reser vi med en grupp turister till skolan i Loita Hills för att inviga två nya klassrum. Närmare 1000 festklädda massajer bjuder på stor fest och ceremoni för att visa sin glädje. 

Vi besöker också massajernas högste ledare Laibon som överraskande välsignar oss för det fonden gör och inte minst för vår ambition att få fler flickor till skolan. Vid ett möte med vår massajkommitté i Loita Hills får vi en prioriteringslista för kommande projekt och överst står en administrationsbyggnad. I december får vi en rekordstor donation från en anonym givare och kan därmed ge klartecken för byggandet av administrationsbyggnaden.

Stiftelsens intäkter är under året 775 914 kronor.


2016 | RENT VATTEN I LOITA HILLS

Administrationsbyggnaden på skolan i Loita Hills står klar och på mobilen kommer bildbeviset från vår massajkommitté! På grund av den stora vattenbristen i Nkosesia Loita Hills finansierar fonden en vattenledning från bergen med mycket gott resultat. 

På Primary School i Talek uppförs ett kök intill matsalen som renoveras och alla solcellsbatterier byts ut. På High School i Talek får flickorna matsalsmöbler, toaletter och ett kök intill matsalen. 

Doktor Jackson, som ansvarar för kliniken som fonden finansierat, berättar för en grupp turister som vi har med oss att hans motorcykel totalhavererat och inte går att laga. Tio minuter senare har gruppen samlat ihop pengar till en ny mc så att doktor Jackson ska ha fortsatta möjligheter att bistå massajer i avlägsna byar.

Stiftelsens intäkter är under året 320 250 kronor.


2017 | GYMNASIET VÄXER

Fonden har under året bekostat ett nytt klassrum, en TV och solceller på flickornas gymnasium i Talek.

Vidare ett kök till pojkarnas gymnasium diverse möbler och tillfälligt stöd till ytterligare en grundskola. Vi införde under året stipendier till bästa flickan och bästa pojken i alla tre skolorna som fonden finansierat.

Stiftelsens intäkter är under året 306 150 kronor.


2018 | FLER FLICKOR ÄN POJKAR!

Under tre veckor i juli månad har vi fem massajer från Kenya på besök för att promota fonden. Deras flygbiljetter sponsras av generösa bidragsgivare. 

Vi hade bla ett antal massajaftnar där hela överskottet, ca 190 000 kronor, gick till fonden. Vi arrangerade också ett mycket uppskattat evenemang för barn och ungdomar där massajerna bl.a. visade hur man gör upp eld utan tändstickor.

I augusti skickar vi pengar för byggandet av två nya klassrum på gymnasiet för pojkarna i Talek, ett nytt klassrum till grundskolan i Nkosesia i Loita Hills och toaletter samt 20 dubbelsängar till grundskolan i Talek. För första gången i skolans histora är nu antalet flickor större än antalet pojkar vilket känns som en stor framgång. 

Flickorna på gymnasiet har det inte lätt. De sover två och två i varje 80 cm bred säng och det finns minimalt utrymme mellan alla våningssängar. En av våra medresenärer skänker pengar till ytterligare en sovsal och bara en vecka senare är bygget påbörjat. Här står också två halvfärdiga klassrum som föräldrar samlat in pengar till. Men det saknas medel till taket. Det har snart den grupp vi guidar samlat ihop pengar till.

Stiftelsens intäkter är under året 667 353 kronor.


2019 | BIBLIOTEK OCH FÖRLOSSNINGSSAL

Flickornas nya sovsal på gymnasiet invigs med pompa och ståt när vi kommer på besök med en grupp turister i början på oktober.

Därefter får vår anonyma bidragsgivare klippa bandet till det nya biblioteket på grundskolan uppkallat efter Astrid Lindgren. Pippi Longstocking får hedersplatsen bland böckerna.

Fonden får dessutom in pengar från samma generösa bidragsgivare till byggandet av ett laboratorium på flickornas gymnasium. I Loita Hills totalförstörs en äldre skolbyggnad under en storm och efter en kort insamling är två nya klassrum finansierade.

Ett par av våra medresenärer i Masai Mara, Britt-Marie & Thomas Mårtensson, vill bidra till läkarstationens utbyggnad och bekostar byggandet av en förlossningssal, den första någonsin i massajland. I början på december är bygget i full gång och vår ”massajson” Kimemia mailar en bild från det pågående arbetet. Innan året är slut skickar vi dessutom pengar till en ny sovsal till pojkarna på gymnasiet som är mycket trångbodda.

Vi konstaterar att 2019 är ett rekordår för Mama Zebrafonden. För första gången överstiger bidragen 1 miljon kronor på ett år! Och det med råge!

Stiftelsens intäkter är under året 1 379 250 kronor.


2020-2021 – FLERA NYA PROJEKT

Pandemin till trots hände mycket på våra skolor i Talek. På flickornas gymnasium färdigställdes laboratoriet och fonden finansierade också ett nytt klassrum och därtill en ny sovsal med plats för 250 flickor. På pojkarnas gymnasium byggdes matsalen ut och de fick också en ny sovsal. På grundskolan i Talek kunde vi äntligen uppföra lärarbostäder. Vi hyllar särskilt vår ”massajson”, Kimemia ole Taek, som håller i fondens alla trådar på plats.

Stiftelsens intäkter under 2020 är 527 839 kronor och under 2021 73 600 kronor.


2022-2023 – NU MER ÄN 4000 ELEVER!

Våra skolor i Talek och Loita Hills har blivit omåttligt populära och elevantalet växer så det knakar. När vi startade för drygt 20 år sedan fanns i Talek 80 elever i en liten träbyggnad kallad skola – 79 pojkar och en flicka. Idag går mer än 4000 elever på skolorna som fonden finansierat och – hör och gläds! – hälften av eleverna är flickor! Den stora ökningen av elevantalet innebär att det hela tiden krävs fortsatta utbyggnader. Matsalen på flickornas gymnasium byggs ut till mer än dubbla storleken och här har också en ny brunn borrats för att förse skolorna med tillräckligt mycket rent vatten. Allt tack vare generösa bidragsgivare.

Stifteltelsens intäkter under 2022 är 580 030 kronor och under 2023 (t.o.m. 24/11) är intäkterna 1 023 050 kronor.


Massajbarnens stora varma tack till alla er generösa bidragsgivare!

De fyra skolorna har givit flera tusen barn i massajland nya möjligheter till ett bättre liv.

Också ett stort varmt tack till vår massajkommitté med vår “massajson” Kimemia ole Taek i spetsen, till skolans rektorer och lärare vilka gör ett fantastiskt arbete. På bilden Resian Kashu and Malcom Mateu rektorerna på flickornas respektive pojkarnas gymnasium i Talek.

Men än återstår mycket att göra på de fyra skolorna och kanske kan vi en dag förverkliga vår dröm – att också finansiera ett univeritet i Talek.

Bli bidragsgivare du också!